Festivalové recepty

Grilované hovězí plátky, glazírovaná zelenina a karlovarský knedlík

Potřebujeme (pro čtyři osoby):
600 g hovězí roštěné, 100 g cibule, rostlinný olej, 2 polévkové lžíce hladké mouky, špetka soli, špetka mletého barevného pepře, mletý muškátový ořech, polovina veky, 2 vejce, 5 polévkových lžic hrubé mouky, 40 g másla, 100 ml mléka, 1 prášek do pečiva, 200 g mrkve, 150 g kořene petržele, 110 g čerstvých žampiónů, 120 g cukety, 2 lžičky čerstvé petrželové natě, špetka drceného kmínu

Příprava:
Nejprve si připravíme karlovarský knedlík. Veku nakrájíme na malé kostičky a zvlhčíme ji 2/3 mléka. Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Ze žloutků, zbylého mléka a mouky s práškem do pečiva uděláme hladké těstíčko, osolíme a přidáme muškátový ořech. Bílky vyšleháme na sníh. Do navlhčené žemle pozvolna vmícháme připravené těstíčko, sekanou petržel a na závěr opatrně a zlehka vmícháme vyšlehané bílky. Vzniklou směs rozložíme na potravinářskou fólii a vytvoříme knedlík o průměru 6 cm. Fólii na stranách pevně svážeme a lehce propíchneme vidličkou. Vložíme do vroucí vody a vaříme cca 25 min. Kořenovou zeleninu a cuketu očistíme a nakrájíme na drobné, stejně velké kostičky, které orestujeme na másle, přidáme sůl a podlijeme trochou vody. Zeleninu upravujeme až je poloměkká (tzn. na skus). Na další pánvi si na másle opečeme dobře očištěné žampióny, které zlehka osolíme a přidáme drcený kmín. Dobře omytou a osušenou hovězí roštěnou nakrájíme na stejné plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozehřátou pánev dáme rostlinný olej a maso zprudka opékáme cca 3 min. z každé strany. Po opečení masa přidáme zbytek másla, zaprášíme hladkou mouku a zalijeme vodou. Necháme šťávu provařit a dochutíme. Jídlo zdobíme na talíř a servírujeme.