Festivalové recepty

Kuřecí játra s tymiánem a hruškou, bramborové placky

Potřebujeme (pro čtyři osoby):
480 g drůbežích jater, 160 g anglické slaniny, pepř drcený, sůl, 3 polévkové lžíce oleje, 300 g čerstvých hrušek, špetka čerstvého tymiánu, špetka máty, 40 g červeného hroznového vína, 1 balení těsta na bramborové knedlíky (příprava dle návodu)

Příprava:
Kuřecí játra omyjeme, okořeníme pepřem a čerstvě nasekaným tymiánem a mírně osolíme. Každý kousek jater zabalíme do plátku anglické slaniny a vložíme do pekáčku spojem dolů. Pečeme v troubě na 180°C přibližně 15 minut. V polovině času mírně podlijeme vodou. Z bramborového suchého těsta připravíme dle návodu těsto, přidáme jemně krájenou anglickou slaninu a mírně opepříme. Tvoříme malé placičky, které opečeme na oleji do zlatova. Čerstvé hrušky rozkrojíme napůl, zbavíme jádřince, příčně nakrájíme na plátky a zlehka opečeme na pánvi po plackách. Hotová játra aranžujeme na talíř střídavě placku a kousek jater po čtyřech kusech na porci. Doplníme opečenými plátky hrušky a ozdobíme snítkou tymiánu, lístečky máty a rozkrojeným červeným hroznovým vínem. Nakonec podlijeme výpekem.