Festivalové recepty

Jelení filé v sezamu a rozmarýnu s ostružinovou omáčkou, karlovarským knedlíkem, domácími nudlemi a snopkem fazolových lusků motaných v plátcích uzeného boku

Potřebujeme (pro čtyři osoby):
600 g jelení kýty, 60 g uzeného boku bez kosti, 1 dl oleje, 40 g másla, špetka soli, špetka mletého pepře, špetka čerstvého rozmarýnu, 3 vejce, 200 g hrubé mouky, hrstka mražených ostružin, 80 g ostružinového džemu, 160 g perníku na strouhání, 280 g mražených fazolových lusků, 200 ml hovězího vývaru, 80 g hladké mouky, 1/2 kg tmavého chleba, špetka kadeřavé petrželové natě (i sušené)

Příprava:
Jelení kýta: kuchyňsky upravené maso nasolíme, napepříme a potřeme olejem ovoněným rozmarýnem, obalíme v sezamu a necháme marinovat. Spevníme motouzem do požadovaného tvaru a pečeme v troubě na 80° C přibližně 20 minut.
Ostružinová omáčka: na másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku, přidáme ostružinový džem, osmahneme, zalijeme vývarem, provaříme, procedíme přes jemný cedník a s celými ostružinami ještě provaříme, dochutíme solí a popřípadě pepřem.
Karlovarský knedlík: tmavý chléb pokrájíme na kostky, zvlhčíme mlékem, osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petržel, 2 žloutky, ze 2 bílků sníh, zlehka promícháme a přisypáváme hrubou mouku. Vaříme v látkovém ubrousku v páře cca 25 minut.
Domácí nudle: z hrubé mouky a 1 vejce vypracujeme hladké a tužší těsto, které vyválíme na plát, pokrájíme do širokých nudlí a vaříme ve vroucí osolené vodě přibližně 5 minut.
Fazolové lusky v plátcích uzeného boku: mražené fazolové lusky spaříme ve vroucí osolené vodě a 4 kusy fazolek obalíme v plátku uzeného boku a prohřejeme v troubě na 100° C.