Festivalové recepty

Selečí kotletka podávaná s kedlubnovým zelím, pečenými bramborovými rohlíčky a pivní omáčkou

Potřebujeme (pro čtyři osoby):
Na kotlet: 600 g selečí kotlety, 50 g čerstvého rozmarýnu, slunečnicový olej, sůl, pepř
Na zelí: 50 g másla, 20 g šalotky, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 0,5 dl bílého vína, 1 dl smetany, 200 g čerstvých kedluben, 50 g mrkve, 1 celer, 2 lžičky čerstvé pažitky
Na omáčku: slunečnicový olej, 1 větší mrkev, 1 větší celer, 1 cibule, 2 polévkové lžíce cukru krystalu, 5 dl černého piva, 2 polévkové lžíce medu, špetka soli
Na brambory: 400 g čerstvých brambor, 100 g másla, 3 polévkové lžíce čerstvé pažitky, větvička čerstvého tymiánu, 1 l kuřecího vývaru, 4 stroužky česneku

Příprava:
Selečí kotletu rozkrájíme, okořeníme, opečeme ze všech stran a dopékáme v troubě při 180°C asi 12 min. Na másle orestujeme šalotku, přidáme hladkou mouku, orestujeme a zalijeme vínem. Přidáme smetanu a převaříme. Rozmixujeme a přecedíme přes jemný cedník. Čerstvou kedlubnu nakrájenou na nudličky přidáme do vzniklého základu a necháme změknout. Dochutíme, vložíme zeleninu, pažitku a servírujeme. Na tuku opečeme zeleninu s cibulí, přidáme cukr, necháme zkaramelizovat, zalijeme pivem a svaříme. Ochutíme medem a solí. Očištěné brambory omyjeme, rozkrojíme podélně a podusíme doměkka ve vývaru spolu s česnekem a tymiánem. Poté opečeme na másle. Nakonec ozdobíme pažitkou.