Festivalové recepty

Pečená kachní prsa s medovými hruškami, podávaná s mačkanými bramborovými noky se slaninou

Potřebujeme (pro čtyři osoby):
600 g kachních prsou, 40 g včelího medu, 2 celé čerstvé hrušky, 600 g čerstvých brambor, 120 g anglické slaniny, 1 dl smetany ke šlehání 33%, 80 g cibule, sůl, 1,5 dl oleje, kmín drcený, 37 g másla, 1/4 l kuřecího vývaru, 2 dl hruškového džusu

Příprava:
Omytá kachní prsa osolíme, potřeme lehce medem, opečeme na rozehřátém oleji a vložíme dopéct do trouby na 80° C po dobu cca 45 min. Na zbylém tuku orestujeme hladkou mouku a zalijeme kuřecím vývarem. Dochutíme solí, drceným kmínem, medem, hruškovým džusem a jednou třetinou hrušek. Vše důkladně provaříme a pak procedíme přes jemný cedník. Očištěné brambory vaříme doměkka. Mezitím si orestujeme na rozehřátém másle anglickou slaninu krájenou na malé kostičky spolu s nadrobno nakrájenou mladou jarní cibulkou a zalijeme 33% smetanou a lehce povaříme. Scedíme uvařené brambory a promačkáme spolu s orestovanou směsí. Dochutíme solí a tvoříme dvěma polévkovými lžícemi noky, které servírujeme na talíř jako přílohu. Zbylé hrušky, ze kterých jsme nakrájeli výseče, potřeme medem a mírně opečeme na másle. Na talíř klademe noky z mačkaných brambor, do vějířku pokládáme opečené medové hrušky a krájená do růžova pečená kachní prsa podlitá šťávou.