Festivalové recepty

Kuřecí játra s tymiánem a hruškou, bramborové placky

Potřebujeme (pro čtyři osoby):
480 g drůbežích jater, 160 g anglické slaniny, pepř drcený, sůl, 3 polévkové lžíce oleje, 300 g čerstvých hrušek, špetka čerstvého tymiánu, špetka máty, 40 g červeného hroznového vína, 1 balení těsta na bramborové knedlíky (příprava dle návodu)

Příprava:
Kuřecí játra omyjeme, okořeníme pepřem a čerstvě nasekaným tymiánem a mírně osolíme. Každý kousek jater zabalíme do plátku anglické slaniny a vložíme do pekáčku spojem dolů. Pečeme v troubě na 180°C přibližně 15 minut. V polovině času mírně podlijeme vodou. Z bramborového suchého těsta připravíme dle návodu těsto, přidáme jemně krájenou anglickou slaninu a mírně opepříme. Tvoříme malé placičky, které opečeme na oleji do zlatova. Čerstvé hrušky rozkrojíme napůl, zbavíme jádřince, příčně nakrájíme na plátky a zlehka opečeme na pánvi po plackách. Hotová játra aranžujeme na talíř střídavě placku a kousek jater po čtyřech kusech na porci. Doplníme opečenými plátky hrušky a ozdobíme snítkou tymiánu, lístečky máty a rozkrojeným červeným hroznovým vínem. Nakonec podlijeme výpekem.

Grilované hovězí plátky, glazírovaná zelenina a karlovarský knedlík

Potřebujeme (pro čtyři osoby):
600 g hovězí roštěné, 100 g cibule, rostlinný olej, 2 polévkové lžíce hladké mouky, špetka soli, špetka mletého barevného pepře, mletý muškátový ořech, polovina veky, 2 vejce, 5 polévkových lžic hrubé mouky, 40 g másla, 100 ml mléka, 1 prášek do pečiva, 200 g mrkve, 150 g kořene petržele, 110 g čerstvých žampiónů, 120 g cukety, 2 lžičky čerstvé petrželové natě, špetka drceného kmínu

Příprava:
Nejprve si připravíme karlovarský knedlík. Veku nakrájíme na malé kostičky a zvlhčíme ji 2/3 mléka. Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Ze žloutků, zbylého mléka a mouky s práškem do pečiva uděláme hladké těstíčko, osolíme a přidáme muškátový ořech. Bílky vyšleháme na sníh. Do navlhčené žemle pozvolna vmícháme připravené těstíčko, sekanou petržel a na závěr opatrně a zlehka vmícháme vyšlehané bílky. Vzniklou směs rozložíme na potravinářskou fólii a vytvoříme knedlík o průměru 6 cm. Fólii na stranách pevně svážeme a lehce propíchneme vidličkou. Vložíme do vroucí vody a vaříme cca 25 min. Kořenovou zeleninu a cuketu očistíme a nakrájíme na drobné, stejně velké kostičky, které orestujeme na másle, přidáme sůl a podlijeme trochou vody. Zeleninu upravujeme až je poloměkká (tzn. na skus). Na další pánvi si na másle opečeme dobře očištěné žampióny, které zlehka osolíme a přidáme drcený kmín. Dobře omytou a osušenou hovězí roštěnou nakrájíme na stejné plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozehřátou pánev dáme rostlinný olej a maso zprudka opékáme cca 3 min. z každé strany. Po opečení masa přidáme zbytek másla, zaprášíme hladkou mouku a zalijeme vodou. Necháme šťávu provařit a dochutíme. Jídlo zdobíme na talíř a servírujeme.

Pečená kachní prsa s medovými hruškami, podávaná s mačkanými bramborovými noky se slaninou

Potřebujeme (pro čtyři osoby):
600 g kachních prsou, 40 g včelího medu, 2 celé čerstvé hrušky, 600 g čerstvých brambor, 120 g anglické slaniny, 1 dl smetany ke šlehání 33%, 80 g cibule, sůl, 1,5 dl oleje, kmín drcený, 37 g másla, 1/4 l kuřecího vývaru, 2 dl hruškového džusu

Příprava:
Omytá kachní prsa osolíme, potřeme lehce medem, opečeme na rozehřátém oleji a vložíme dopéct do trouby na 80° C po dobu cca 45 min. Na zbylém tuku orestujeme hladkou mouku a zalijeme kuřecím vývarem. Dochutíme solí, drceným kmínem, medem, hruškovým džusem a jednou třetinou hrušek. Vše důkladně provaříme a pak procedíme přes jemný cedník. Očištěné brambory vaříme doměkka. Mezitím si orestujeme na rozehřátém másle anglickou slaninu krájenou na malé kostičky spolu s nadrobno nakrájenou mladou jarní cibulkou a zalijeme 33% smetanou a lehce povaříme. Scedíme uvařené brambory a promačkáme spolu s orestovanou směsí. Dochutíme solí a tvoříme dvěma polévkovými lžícemi noky, které servírujeme na talíř jako přílohu. Zbylé hrušky, ze kterých jsme nakrájeli výseče, potřeme medem a mírně opečeme na másle. Na talíř klademe noky z mačkaných brambor, do vějířku pokládáme opečené medové hrušky a krájená do růžova pečená kachní prsa podlitá šťávou.