Ročník 2014

Food Festival Karlovy Vary 2014

V sobotu 3. května se vám před hotelem Thermal opětovně předvedou nejlepší gastronomické provozy z Karlových Varů a regionu. Těšit se můžete na doprovodný program a samozřejmě běh Vrchní, prchni od 15:00 hod. Hudební host: David Deyl

planek

Ochutnávejte a nechte vyhrát své favority v soutěži o NEJLEPŠÍ RESTAURACI FOOD FESTIVALU 2014 a v soutěži CZECH SPECIALS, jejíž součástí jsou čtyři provozy, logem Czech Specials označené:

1 KARLÍK = 25,- Kč; v prodeji jsou archy se 6 KARLÍKY = 150,- Kč

SPV
Koktejl / 2 KARLÍKY: Passoa Collins, Ananas Mania

GRANDHOTEL PUPP - CZECH SPECIALS
Paštika z kachních jater s višněmi a červená řepa / 2 KARLÍKY
Zauzený hovězí pupek Flank Steak s iberským špekem, pečené bramborové placky, grilovaná zelenina, pyré z medvědího česneku a hovězí jus / 5 KARLÍKŮ
Pečené koláče s tvarohem a povidly nebo mákem / 2 KARLÍKY
Dezerty / 2 KARLÍKY: Čokoládový dort s třešněmi a marcipánem; Florida - žloutkový řez; Dort Pupp s kandovaným pomerančem; Minidezerty - laskonka, věneček, indián
Espresso s mlékem a cukrem / 2 KARLÍKY

MAKRO
Vepřový špíz na grilu
Káva s koláčem

THERMAL
Brambory plněné marinovaným lososem, brokolicí a modrým sýrem nebo česnekovým žervé
Pikantní kuřecí křidélka podávaná s omáčkou Blue Cheese
Grilovaný flank steak na zeleninovém salátku s pikantním dresinkem
Čerstvě zauzený losos s lahůdkovými bramborami na bylinkovém másle a citrónovou omáčkou
Vepřová krkovice konfitovaná v zázvorovém medu s cibulkovým chutney a šťouchanými bramborami
Tortilla wrap s kuřecími nugetkami a česnekovým créme fraiche
Domácí ovocné knedlíky s meruňkovou omáčkou
Tradiční lívanečky s kysanou smetanou a čerstvými jahodami

RETRO RIVERSIDE
Rajčata “srdce z býka“ s bůvolí mozzarellou prosciuttem Chelli 
Bílý čekankový salát s jablky a gorgonzolou 
Pomalu dušený hovězí krk s křenovou kaší a špenátovými lístky 
Do křupava pečená chobotnice s krémovou cizrnou a uzenou slaninou 
Citrónová panna cotta s coulis z manga a pečenými lískovými oříšky 
Čokoládový dort s lanýžem a čerstvými jahodami

MARTTEL
Steak z brazilského roštěnce „PALERMO“ / grilovaná brazilská roštěná podávaná s omáčkou z drůbežích jater, oliv a čerstvého tymiánu / 5 KARLÍKŮ
Marinovaný kuřecí medailonek v bylinkách / kuřecí maso koupané v rozmarýnu a připravené na grilu / 3 KARLÍKY
Filírovaná panenka protýkaná švestkami se švestkovou omáčkou / masíčko z panenské vepřové podávané s výbornou ovocnou omáčkou / 3 KARLÍKY
Volitelná příloha k vybraným pokrmům: Pečené brambory; Zeleninový salát
Festivalové speciality: Boršč „SLÁVIA“ / 1 KARLÍK; Retro Burgřík – houstička s plackou mletého / 1 KARLÍK

OLYMPIA - AQUA MARINA
Grilovaný hermelín s pórkem a houbami, bageta
Polévka z hlívy ústřičné v dlabaném chlebu
Žabí stehýnka s mangovým dipem, bageta
Tvarohový závin s višněmi

QUISISANA PALACE
Telecí carpaccio / rýžová pěna / pikantní omáčka / smetanový žloutek s lanýžovým olejem / 2 KARLÍKY
Pomalu pečený vepřový bok / cibulové pyré / pečený brambor s majoránkou / 3 KARLÍKY
Makaronky 2 ks (výběr z variant - čokoláda / citron / zelený čaj) / 1 KARLÍK
Nealkoholický aperitiv - Crodino & Mattoni / špíz z kandovaného zázvoru a pomerančové kůry 0,1 l / 1 KARLÍK
Nealkoholické nápoje - Domácí zázvorová limonáda s mátou a limetou 0,3 l / 2 KARLÍKY 

Lázně Jáchymov
Studené předkrmy: forma finger food 1 ks / Kuřecí galantýna,meruňkové chutney; Paštika z kachních jater cibulový confit; Pěna z uzeného pstruha, bylinkový dip z ricoty / 1 KARLÍK
Králičí roláda s bylinkovou nádivkou, lilkové lasagne, ragú z králičích ledvinek / 3 KARLÍKY
Dezerty: forma finger food 1 ks / Tiramisu; Malibucake; Bolerocake / 1 KARLÍK

HOSTINEC NA STATKU - CZECH SPECIALS
Kachní paštika s brusinkovou glazurou podávaná s karlovarským rohlíkem / 2 KARLÍKY
Námi vyráběný kvasový chléb s vepřovým rillettes podávaný s jarní cibulkou a sterilovanou okurkou / 2 KARLÍKY
Smetanový krém s medvědím česnekem / 1 KARLÍK
Hovězí svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem / 3 KARLÍKY
Jehněčí roláda plněná čerstvým smetanovým sýrem a medvědím česnekem podávaná se šťouchanými brambory / 3 KARLÍKY
Grilovaná vepřová panenka s bazalkovým karamelem a celerovým pyré / 3 KARLÍKY
Svatební koláčky 5 ks / 1 KARLÍK
Čokoládový dezert s višňovou omáčkou / 1 KARLÍK

SMÍCHOVSKÝ PAVILON
Pošírované kachní žaludky v silné omáčce s vínem  Madeira
Guláš z divokého prasátka s vídeňskou cibulkou s malými špekovými knedlíčky 
Hovězí líčka na červeném víně s glazírovanou karotkou a bramborovým knedlíkem

ZÁMECKÝ PIVOVAR CHYŠE - CZECH SPECIALS
Pivovarský guláš z hovězího zadního s medvědím česnekem 
Nefiltrované a nepasterizované pivo Prokop ze Zámeckého pivovaru Chyše

SOARE SEKT
Vína z produkce Chateau Lednice, Vinařství Volařík, Šlechtitelská stanice V. Pavlovice, Vinařství Waldberg a Vinařství Zaječí

VILLA PATRIOT - CZECH SPECIALS
Glazírovaný hovězí karabáček s bramborovým pyré s medvědím česnekem a klíčky červené řepy / 3 KARLÍKY

CLUB  IMPERIAL
Koktejly: Bambulka, Virgin Mojito, Cafe Frape Imperial, Food Cup, Hugo Spritz, Celery Gimlet, Mojito
 

FOOD FESTIVAL KARLOVY VARY 2014

Tisková zpráva, 5.5. 2014

Food Festival Karlovy Vary odstartoval sezónu gastronomických festivalů po celé České republice. V sobotu 3. května se před hotelem Thermal sešli zástupci nejlepších západočeských restauračních provozů a stovky nadšených fanoušků gastronomie mohly ochutnat vybrané speciality jejich kuchyní. Food Festival je již tradičním bodem programu Zahájení lázeňské sezóny v Karlových Varech. Kromě Města Karlovy Vary je dalším významných partnerem agentura CzechTourism a její projekt Czech Specials a společnost MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.  

Speciality připravilo třináct šéfkuchařů, a že to číslo nebylo nešťastné, o tom svědčí 9846 prodaných Karlíků. Nechyběly míchané nápoje, ani víno a na závěr skvělé espresso. Kde chutnalo nejlépe? Nejvíce hlasů dali Food Festivaloví hosté hotelu Thermal. Na druhém místě skončil Hostinec Na Statku z Jakubova a třetí příčku si zasloužil skvělou prezentací hotel Retro Riverside. Děti hlasovaly jednoznačně pro perníkovou školku pod patronací Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. V profesionálně hodnocené sekci Czech Specials soupeřily o postup do finále soutěže Czech Specials hned čtyři provozy: Grandhotel Pupp, Hostinec Na Statku, Gourmet Hotel Villa Patriot z Mariánských Lázní a Zámecký pivovar Chyše ... a v Praze nás bude reprezentovat Villa Patriot! Gratulujeme!

Společnost MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. připravila souboj kuchařů - profesionálů s příznačným názvem: „Karlovarské řízkování“. Úkolem soutěžících bylo co nejrychleji vykostit vepřovou krkovici a nakalibrovat plátky svaloviny na 150 gramů s přípustnou váhovou odchylkou 15%. Nejlépe si vedli borci z hotelu Thermal: 1. Jan Koscík s časem 1´21´´, 2. Petr Svoboda 1´26´´ a na třetím místě zůstal Radek Machačka z hotelu Retro Riverside.

Každý šéfkuchař byl nejprve učněm, proto zapojení mladých kuchařů je nedílnou součástí Food Festivalu a je pro ně vytvořena speciální juniorská soutěž Karlovarský Food Cup. Učňovské týmy připravovaly pod dohledem svých učitelů teplý pokrm s tématikou moderní české kuchyně, který musel obsahovat povinné suroviny: kuřecí stehno nebo pstruh filety, cizrnu, celá vejce, čerstvý listový špenát nebo čerstvé kopřivy. Odborná porota ocenila 1. místem tým Adam Mach a Daniel Kudžá ze Střediska praktického vyučování Grandhotel Pupp, 2. místo obsadili Jan Masson a Jakub Linc z Hotelové školy Obchodní akademie a střední průmyslové školy Teplice, na 3. místě skončili Petr Kazi a Roman Kohár ze Středního odborného učiliště stravování a služeb Karlovy Vary - hotel Thermal.

Program na pódiu byl bohatý na barmanské show, své fanynky potěšil charismatický zpěvák David Deyl a odvážné dámy a pánové z publika si zasoutěžili v přípravě francouzských palačinek Crêpes Suzette. V závěru nechyběl karlovarský běh „Vrchní, prchni“.  Degustační porce byly snězeny, nápoje vypity a na sedmý ročník Food Festivalu Karlovy Vary si musíme počkat na začátek května 2015. Do té doby vám přejeme spoustu skvělých gastronomických zážitků.

FOOD CUP 2014

Juniorská soutěž:

Hotelová škola Obchodní akademie a střední průmyslová škola Teplice
Soutěžní tým: Jan Masson, Linc Jakub
Soutěžní tým: Josef Brabec, David Tomáš

Střední škola živnostenská Sokolov
Soutěžní tým: Vlček Aleš, Hynek Miroslav

Středisko praktického vyučování Grandhotel Pupp
Soutěžní tým: Šarközi Petr, Rybář Petr
Soutěžní tým: Mach Adam, Kudžá Daniel

Střední odborné učiliště stravování a služeb Karlovy Vary – restaurace Luna
Soutěžní tým:
Michal Krejsa, Dominika Lošťáková

Střední odborné učiliště stravování a služeb Karlovy Vary – hotel Thermal
Soutěží: Patrik Bouda
Soutěží: Petr Kazi

Střední odborné učiliště stravování a služeb Karlovy Vary – hotel Imperial
Soutěžní tým:
Kovačík Luboš, Zahradník Jaroslav

POROTA:
Lukáš Paluska – předseda západočeské sekce AKC, šéfkuchař hotelu Carlsbad Plaza
Vlaďka Příhodová – ředitelka Střediska praktického vyučování Grandhotel Pupp
Vlaďka Vašíčková – zástupce ředitele pro odbornou výchovu Středního odborného učiliště stravování a služeb Karlovy Vary
Ing. Karel Příhoda – porotce laik, gurmán
Bc. Jiřina Rýdlová – Střední škola živnostenská Sokolov