Ročník 2014

FOOD FESTIVAL KARLOVY VARY 2014

Tisková zpráva, 5.5. 2014

Food Festival Karlovy Vary odstartoval sezónu gastronomických festivalů po celé České republice. V sobotu 3. května se před hotelem Thermal sešli zástupci nejlepších západočeských restauračních provozů a stovky nadšených fanoušků gastronomie mohly ochutnat vybrané speciality jejich kuchyní. Food Festival je již tradičním bodem programu Zahájení lázeňské sezóny v Karlových Varech. Kromě Města Karlovy Vary je dalším významných partnerem agentura CzechTourism a její projekt Czech Specials a společnost MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.  

Speciality připravilo třináct šéfkuchařů, a že to číslo nebylo nešťastné, o tom svědčí 9846 prodaných Karlíků. Nechyběly míchané nápoje, ani víno a na závěr skvělé espresso. Kde chutnalo nejlépe? Nejvíce hlasů dali Food Festivaloví hosté hotelu Thermal. Na druhém místě skončil Hostinec Na Statku z Jakubova a třetí příčku si zasloužil skvělou prezentací hotel Retro Riverside. Děti hlasovaly jednoznačně pro perníkovou školku pod patronací Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. V profesionálně hodnocené sekci Czech Specials soupeřily o postup do finále soutěže Czech Specials hned čtyři provozy: Grandhotel Pupp, Hostinec Na Statku, Gourmet Hotel Villa Patriot z Mariánských Lázní a Zámecký pivovar Chyše ... a v Praze nás bude reprezentovat Villa Patriot! Gratulujeme!

Společnost MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. připravila souboj kuchařů - profesionálů s příznačným názvem: „Karlovarské řízkování“. Úkolem soutěžících bylo co nejrychleji vykostit vepřovou krkovici a nakalibrovat plátky svaloviny na 150 gramů s přípustnou váhovou odchylkou 15%. Nejlépe si vedli borci z hotelu Thermal: 1. Jan Koscík s časem 1´21´´, 2. Petr Svoboda 1´26´´ a na třetím místě zůstal Radek Machačka z hotelu Retro Riverside.

Každý šéfkuchař byl nejprve učněm, proto zapojení mladých kuchařů je nedílnou součástí Food Festivalu a je pro ně vytvořena speciální juniorská soutěž Karlovarský Food Cup. Učňovské týmy připravovaly pod dohledem svých učitelů teplý pokrm s tématikou moderní české kuchyně, který musel obsahovat povinné suroviny: kuřecí stehno nebo pstruh filety, cizrnu, celá vejce, čerstvý listový špenát nebo čerstvé kopřivy. Odborná porota ocenila 1. místem tým Adam Mach a Daniel Kudžá ze Střediska praktického vyučování Grandhotel Pupp, 2. místo obsadili Jan Masson a Jakub Linc z Hotelové školy Obchodní akademie a střední průmyslové školy Teplice, na 3. místě skončili Petr Kazi a Roman Kohár ze Středního odborného učiliště stravování a služeb Karlovy Vary - hotel Thermal.

Program na pódiu byl bohatý na barmanské show, své fanynky potěšil charismatický zpěvák David Deyl a odvážné dámy a pánové z publika si zasoutěžili v přípravě francouzských palačinek Crêpes Suzette. V závěru nechyběl karlovarský běh „Vrchní, prchni“.  Degustační porce byly snězeny, nápoje vypity a na sedmý ročník Food Festivalu Karlovy Vary si musíme počkat na začátek května 2015. Do té doby vám přejeme spoustu skvělých gastronomických zážitků.