Ročník 2015

FOOD CUP 2015

Juniorská soutěž:

1. Střední odborné učiliště stravování a služeb Karlovy Vary – restaurace Luna
Soutěžil: Campisano Dominico 

2. Střední odborné učiliště stravování a služeb Karlovy Vary – hotel Thermal
Soutěžil: Patrik Bouda

3. Středisko praktického vyučování Grandhotel Pupp
Soutěžní tým: Barbora Ághová, František Gerát

4. Střední odborné učiliště stravování a služeb Karlovy Vary – hotel Imperial
Soutěžní tým: Dominik Pál, Michal Formánek

5. Hotelová škola Obchodní akademie a střední průmyslová škola Teplice
Soutěžní tým: Radek Macek, Dominik Beňák

6. Hotelová škola Obchodní akademie a střední průmyslová škola Teplice
Soutěžní tým: Jakub Linc, Daniel Consegnati

7. Střední odborné učiliště stravování a služeb Karlovy Vary – hotel Carlsbad Plaza
Soutěžní tým: Dominik Furch, Nikola Országová

8. Střední škola živnostenská Sokolov
Soutěžní tým: Vlček Aleš, Eliška Nožičková
 

Food Cup 2015

FOOD FESTIVAL KARLOVY VARY 2015

Tisková zpráva, 4.5. 2015

Food Festival Karlovy Vary odstartoval sezónu gastronomických festivalů po celé České republice. V sobotu 2. května se před hotelem Thermal sešli zástupci západočeských hotelových a restauračních provozů. Chvilku před pravým polednem odstartoval již sedmý ročník tohoto gastronomického svátku. Food Festival je již tradičním bodem v rámci programu Zahájení lázeňské sezóny v Karlových Varech. Kromě Města Karlovy Vary je dalším významným partnerem agentura CzechTourism a její projekt Czech Specials a společnost MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. Celý festival by se neobešel bez skvělého zázemí, které nám již několik let poskytuje hotel Thermal.  

Krásné počasí a dobrá kuchyně přilákaly tisíce návštěvníků. A skutečně bylo co ochutnávat. Šéfkuchaři jednotlivých restaurací se chlubili tím nejlepším. Ani v letošním roce nechyběla prezentace Czech  Specials, do které se připojily se svou nabídkou restaurace Hostinec Na Statku, Grandhotel Pupp a Gourmet Hotel & Restaurant Villa Patriot z Mariánských Lázní. Tradiční českou surovinou bylo pro letošní ročník Czech Specials vybráno pivo a restaurace tuto surovinu velmi dobře do svých jídel zapracovaly.

Nejvíce hlasů dali Food Festivaloví hosté restauraci Hostinec Na Statku z Jakubova, druhou příčku si zasloužila skvělou prezentací a výběrem pokrmů Villa Patriot a na třetím místě letos skončil Grandhotel Pupp. Děti byly nadšené z pizza školičky pod patronací Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, která již několik let celý festival podporuje.

Společnost MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. připravila souboj kuchařů - profesionálů s příznačným názvem: „Karlovarské Burgrování“. 
Úkolem soutěžících bylo v časovém intervalu 15  minut a z dodaných surovin vytvořit co nejchutnější burger. Na příčku nejvyšší dosáhl Marcel Vokoun z Grandhotelu Pupp s celkem 655 body od poroty ve složení: 
Tomáš Konopka / předseda národního kuchařského týmu, Dan Struna / šéfkuchař restaurantu La Casa Argentina, František Diepold / zástupce společnosti Makro. Druhou příčku obsadil šéfkuchař Lukáš Paluska z hotelu Carlsbad Plaza a jako třetí se umístil Petr Svoboda z hotelu Opera Palace.

Každý kuchařský profesionál si jistě rád zavzpomíná na dobu, kdy byl ještě v učení a získával své první kuchařské dovednosti. Food Festival se snaží každoročně podporovat mladé začínající kuchaře. Nedílnou součástí festivalového odpoledne je tak juniorská kuchařská soutěž Karlovarský Food Cup. Učňovské týmy připravovaly pod dohledem svých učitelů teplý pokrm s tématikou podkrušnohorská regionální kuchyně, sladká nebo slaná varianta. Pokrm musel obsahovat povinné suroviny: vepřová pečeně nebo čočka nebo brambory nebo pohanka. Odborná porota ocenila 1. místem učně Dominica Campisano ze Středního odborného učiliště stravování a služeb Karlovy Vary – restaurace Luna, 2. místo obsadil Patrik Bouda ze Středního odborného učiliště stravování a služeb Karlovy Vary – Hotel Thermal a na 3. místě skončili Barbora Ághová a František Gerát ze Střediska praktického vyučování Grandhotel Pupp o.p.s.

Program na pódiu byl opět bohatý a plný soutěží pro diváky. Jak správně obléci kuchařský rondon nebo kreativní zdobení muffinů si mohlo vyzkoušet hned několik návštěvníků letošního Food Festivalu. V závěru nechyběl karlovarský běh letos pod kuchařskou taktovkou Svatopluka Kuřátka. Počasí bylo nádherné, jídlo se snědlo do poslední porce, nápoje se vypily do poslední kapky a my už jen děkujeme všem účastníkům za skvěle zvládnuté odpoledne, všem podporovatelům a hlavně vám, návštěvníkům FOOD FESTIVALU v Karlových Varech.

Děkujeme a těšíme se na osmý ročník v květnu 2016.

Do té doby vám přejeme spoustu skvělých gastronomických zážitků.

Nezapomeňte sledovat další ročník soutěžení o Pohár Svatopluka Kuřátka. 
Více informací na www.akc.cz

OCHUTNALI JSTE

MAKRO Cash & Carry
Kromě specialit na stánku se přijďte podívat na MAKRO soutěž šéfkuchařů "Karlovarské burgrování".
Cílem bude vytvořit v časovém limitu dva hovězí burgery dle vlastní fantazie a chuti.

Hotel Thermal
Rubínový marinovaný losos a limetková panna cotta
*****
Krém z červené čočky s kurkumou, římským kmínem a kapkami citrónové esence
*****
Piccata z bio Saalowské panenky sous vide, s chřestovým cappuccinem, houbovou caponatou a celerovým parfait
*****
Levandulový tvarohový dortík s mandlovým prachem
 

Grandhotel Pupp / CZECH SPECIALS
Galantina z jarního kuřátka s bylinkovou pěnou a chřestem, rajčatové chutney se zázvorem a chips z francouzské bagety
*****
Vepřový šťavnatý bok připravovaný metodou sous vide na černém pivě, kedlubnové zelí a klínovecký klouzák
*****
Koláče a dorty z cukrárny pana Puppa
*****
Alko a nealko koktejly od mladých barmanů Střediska praktického vyučování při Grandhotelu Pupp 

Hostinec Na Statku / CZECH SPECIALS
Pastrami podávané na kváskovém chlebu s domácí majonézou doplněné kyselou okurkou a červenou cibulkou
*****
Roládka s medvědím česnekem a krémem z mascarpone podávaná na bagetce s opraženým sezamem
*****
Cibulový krém s liškami a tymiánovými krutonky
*****
Krůtí roládka plněná jemnou drůbeží fáší a zeleným chřestem podávaná s variací listových salátů s medovým dresinkem
*****
Králík na česneku a černém pivě podávaný s bramborovými šulánky
*****
Masová variace na jehle přelitá pivní redukcí podávaná s bramborovo-pohankovými plackami
*****
a nebudou chybět sladké dezerty

Gourmet Restaurant Villa Patriot / CZECH SPECIALS
Terina z tučných husích jater Foie Gras s jablkovým Brunoise a redukcí z červené řepy , chillie a s domácí ciabattou
*****
Vepřové líčko dušené v černém pivě s nastavovanou kaší, karotkou a espumou z černého piva
*****
Čokoládový dortík pečený bez mouky s pomerančovou omáčkou 

Club Imperial
Výběr lahodných koktejlů
Cocktail Food Cup
Cocktail Celery Gimlet 

Spa Resort Sanssouci
Jemný bramborový salát s chřestem a tartarem z uzeného pstruha 
*****
Konfitovaný vepřový bůček z přeštického vepře, zelí z červené řepy, kulatý bramborový knedlík
*****
Citrónový koláč s espuma omáčkou z granátových jablek 

Hotel Olympia Hotel Aqua Marina
Mexická polévka v dlabaném chlebu 
*****
Frissé salát s kuřecími kousky a malinovým dipem
*****
Žabí stehýnka se salsou verde
*****
Hovězí líčka po burgundsku s perníkovým knedlíkem

Quisisana Palace
Lososové trio / citronová tráva / omáčka teriaky
*****
Hovězí líčka na červeném víně / pastyňákové pyré / mrkvová sláma / konfitované brambory
*****
Mini Sacher dort s vanilkovou šlehačkou / omáčka z lesního ovoce 

Smíchovský pavilon
Terinka z kančích kolínek s cibulovým octem, pečivo 
*****
Pikantní gulášová polévka z jelena, pečivo 
*****
Kančí guláš se špekovým knedlíkem 
*****
Pomalu tažená hovězí nožička na červeném víně 

Restaurant Villa Dvorana
Tian z lilku a cukety s kozím sýrem, rajčatovým chutney a francouzskou bagetou

*****
Carpaccio z červené řepy s mozzarellou a lehkým balzamikovým vinaigrette,
sypané pistáciovými ořechy
*****
Vepřová žebra marinovaná v medu a chilli podávaná s dipem a bylinkovou bagetou 
*****
Dušená hovězí líčka na červeném víně a kořenové zelenině podávaná s kaší z pečených brambor 

Royal Regent
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
*****
Vegetariánský burger
*****
Telecí líčka na tmavém pivu a kořenové zelenině, mačkané brambory
*****
Vepřová panenka plněná medvědím česnekem, konfitovaný bůček, hlávkové zelí, bramborový knedlíček s houskou

Nebe v hubě
Regionální potravina Karlovarského kraje
Krásenské čajování