Ročník 2015

FOOD FESTIVAL KARLOVY VARY 2015

Tisková zpráva, 4.5. 2015

Food Festival Karlovy Vary odstartoval sezónu gastronomických festivalů po celé České republice. V sobotu 2. května se před hotelem Thermal sešli zástupci západočeských hotelových a restauračních provozů. Chvilku před pravým polednem odstartoval již sedmý ročník tohoto gastronomického svátku. Food Festival je již tradičním bodem v rámci programu Zahájení lázeňské sezóny v Karlových Varech. Kromě Města Karlovy Vary je dalším významným partnerem agentura CzechTourism a její projekt Czech Specials a společnost MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. Celý festival by se neobešel bez skvělého zázemí, které nám již několik let poskytuje hotel Thermal.  

Krásné počasí a dobrá kuchyně přilákaly tisíce návštěvníků. A skutečně bylo co ochutnávat. Šéfkuchaři jednotlivých restaurací se chlubili tím nejlepším. Ani v letošním roce nechyběla prezentace Czech  Specials, do které se připojily se svou nabídkou restaurace Hostinec Na Statku, Grandhotel Pupp a Gourmet Hotel & Restaurant Villa Patriot z Mariánských Lázní. Tradiční českou surovinou bylo pro letošní ročník Czech Specials vybráno pivo a restaurace tuto surovinu velmi dobře do svých jídel zapracovaly.

Nejvíce hlasů dali Food Festivaloví hosté restauraci Hostinec Na Statku z Jakubova, druhou příčku si zasloužila skvělou prezentací a výběrem pokrmů Villa Patriot a na třetím místě letos skončil Grandhotel Pupp. Děti byly nadšené z pizza školičky pod patronací Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, která již několik let celý festival podporuje.

Společnost MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. připravila souboj kuchařů - profesionálů s příznačným názvem: „Karlovarské Burgrování“. 
Úkolem soutěžících bylo v časovém intervalu 15  minut a z dodaných surovin vytvořit co nejchutnější burger. Na příčku nejvyšší dosáhl Marcel Vokoun z Grandhotelu Pupp s celkem 655 body od poroty ve složení: 
Tomáš Konopka / předseda národního kuchařského týmu, Dan Struna / šéfkuchař restaurantu La Casa Argentina, František Diepold / zástupce společnosti Makro. Druhou příčku obsadil šéfkuchař Lukáš Paluska z hotelu Carlsbad Plaza a jako třetí se umístil Petr Svoboda z hotelu Opera Palace.

Každý kuchařský profesionál si jistě rád zavzpomíná na dobu, kdy byl ještě v učení a získával své první kuchařské dovednosti. Food Festival se snaží každoročně podporovat mladé začínající kuchaře. Nedílnou součástí festivalového odpoledne je tak juniorská kuchařská soutěž Karlovarský Food Cup. Učňovské týmy připravovaly pod dohledem svých učitelů teplý pokrm s tématikou podkrušnohorská regionální kuchyně, sladká nebo slaná varianta. Pokrm musel obsahovat povinné suroviny: vepřová pečeně nebo čočka nebo brambory nebo pohanka. Odborná porota ocenila 1. místem učně Dominica Campisano ze Středního odborného učiliště stravování a služeb Karlovy Vary – restaurace Luna, 2. místo obsadil Patrik Bouda ze Středního odborného učiliště stravování a služeb Karlovy Vary – Hotel Thermal a na 3. místě skončili Barbora Ághová a František Gerát ze Střediska praktického vyučování Grandhotel Pupp o.p.s.

Program na pódiu byl opět bohatý a plný soutěží pro diváky. Jak správně obléci kuchařský rondon nebo kreativní zdobení muffinů si mohlo vyzkoušet hned několik návštěvníků letošního Food Festivalu. V závěru nechyběl karlovarský běh letos pod kuchařskou taktovkou Svatopluka Kuřátka. Počasí bylo nádherné, jídlo se snědlo do poslední porce, nápoje se vypily do poslední kapky a my už jen děkujeme všem účastníkům za skvěle zvládnuté odpoledne, všem podporovatelům a hlavně vám, návštěvníkům FOOD FESTIVALU v Karlových Varech.

Děkujeme a těšíme se na osmý ročník v květnu 2016.

Do té doby vám přejeme spoustu skvělých gastronomických zážitků.

Nezapomeňte sledovat další ročník soutěžení o Pohár Svatopluka Kuřátka. 
Více informací na www.akc.cz