Gastrozajímavosti

Chvála dobrého jídla a pití

Ovšem nejen géniem loci byli živi velcí a malí hosté Karlových Varů. Mnozí z nich byli pravými mistry ve věcech jídla a pití.

Goetheho karlovarské jídelníčky vyvolávají úžas při vědomí zdravotních potíží, které Mistra přivedly v Vřídlu. Čteme v nich například následující gastronomické chody: žatecký chmelový salát, hovězí maso se sardelovou omáčkou, rýžovou polévku, kotlety s chřestem, holoubata se žampióny a chřestem, hovězí jazyk s polskou omáčkou, zvěřina s hříbky, k tomu coby přílohy střídavě např. houskové, kynuté či bramborové knedlíky. Z moučníků dával kníže básníků přednost karlovarským koláčům s povidly a sekanými mandlemi. Měl rád i karlovarský jablečný štrúdl. Ze zeleniny miloval květák a chřest. Rád si dopřával ovoce. V cestovních účtech velkého Výmařana nacházíme hojně výdajů za koroptve, ryby, lanýže a houby, dále za datle, jahody a melouny. Dortům a sladkému pečivu se Goethe vyhýbal, vychutnával však již zmíněné koláče a závin. Velice rád holdoval dobrému vínu „pro vystupňování životního požitku a k okořenění jídla“. V Karlových Varech denně vypil 2-3 láhve mělnického či maďarského vína, k tomu přidával františkolázeňskou minerálku a od roku 1810 též Kysibelku.

Vidíme tedy, že i tak prozaická věc, jako dobré jídlo a pití přispívalo v Karlových Varech ke spokojenosti hostů a k dobrému jménu lázní. Karlovarští restauratéři, kuchaři, cukráři ale i lékárníci a pivovarníci stále pilně experimentovali a tak není divu, že v průběhu staletí „vytvořili “ mnoho oblíbených specialit, jež se proslavily i mezinárodním měřítku, např. karlovarské oplatky, žaludeční likér Becherovku, karlovarskou kávu (bez ní nebyla dříve karlovarská lázeňská snídaně myslitelná), karlovarské knedlíky, karlovarské suchary, karlovarské minerální pivo, karlovarské pivní oplatky a další dobroty.

PhDr. Stanislav Burachovič
Genius loci Karlových Varů