Gastrozajímavosti

Regionální karlovarská potravina

Horský statek Abertamy s.r.o. – provozovatel Salaše Ryžovna získal v soutěži "Regionální potravina Karlovarského kraje 2010" pro svůj produkt kozí BIO sýr Barbora první místo v kategorii Mléko, mléčné výrobky a je oprávněn užívat značku "Regionální potravina". Kozí sýr Barbora je plnotučný lisovaný sýr, zrající 3 měsíce. Jeho chuť je jemná, svěží, smetanová a příjemně nakyslá. Po delší době zrání získává příchuť vlašských ořechů. Skvěle se hodí třeba ke sklence vína.

Soutěž vypisuje Ministerstvo zemědělství ČR, aby podpořilo regionální potravinářskou výrobu a informovalo o výhodách konzumace regionálních potravin. Regionální potraviny pocházejí z blízkého okolí, mají zaručený původ a kvalitu, vyznačují se vyšší čerstvostí než dovážené produkty, mívají zpravidla cennější nutriční vlastnosti než dovážené potraviny, díky blízkosti výrobce a zákazníka je méně zatíženo životní prostředí dopravou produktů, výroba a prodej produktů podporuje zaměstnanost v regionu.