Ročník 2009

FOOD FESTIVAL KARLOVY VARY 2009

Tisková zpráva, 4.5.2009

Vydařené prvomájové odpoledne bylo věnováno gastronomickému klání karlovarských hotelů a restaurací. Návštěvníci měli možnost sledovat hbité prsty mistrů kuchařů, ochutnávat připravené speciality a v neposlední řadě hlasovat ve veřejné části soutěže. Součástí programu byl také početným davem sledovaný závod číšníků „Vrchní, prchni“.

Nultý ročník Karlovarského FOOD CUPu byl zahájen krátce po poledni prezentací soutěžních pokrmů před devítičlennou porotou. Sedm týmů - Grandhotel Pupp, Savoy Westend, Luna, Imperial, Thermal, Čajkovskij a Mánes vždy ve složení kuchař senior a žák gastronomického oboru servírovalo připravený pokrm dle zadání soutěže: karlovarská regionální kuchyně v moderním pojetí. Porotci měli nelehký úkol vybrat ze sedmi vybraných pokrmů nejlepší. Samozřejmostí byla anonymita všech prezentovaných pokrmů. Proto byla veřejná část programu otevřena až po skončení degustací.

Netrpěliví návštěvníci zaplnili prostor před hotelem Thermal a čekali na servírování pokrmů veřejnosti. I oni brali ochutnávání a hodnocení pokrmů vážně, o čemž svědčí shoda s porotou na prvních hodnocených místech.

Karlovarský FOOD CUP 2009 – gastronomická soutěž:
Výsledky poroty: 1. Grandhotel Pupp, 2. Hotel Thermal, 3. Hotel Imperial
Hodnocení veřejnosti: 1. Grandhotel Pupp, 2. Hotel Thermal, 3. Léčebna Mánes

Program zpestřila vystoupení juniorských barmanských týmů ze Střediska praktického vyučování při Grandhotelu Pupp a Středního odborného učiliště stravování a služeb Karlovy Vary. Vystupující již mají za sebou četná ocenění z podobných soutěží a pilně se připravovali, proto je na místě, že každý vstup byl oceněn velkým aplausem obecenstva.

Velkou sledovanost měl závod číšníků amatérů a profesionálů „Vrchní, prchni“, který byl odstartován za bouřlivé podpory diváků. Závodní okruh vedl kolem říčky Teplé před Thermalem, i tak to však byl doslova nadlidský výkon ukočírovat dva kelímky vody na servírovacím tácku a doběhnout s plným objemem do cíle. Z následných cen se těšili v závodu amatérů paní Jaroslava Raunerová a za profesionály si hlavní trofej vybojovala slečna Nikola Cinegrová.

Poděkování patří všem organizátorům a partnerům akce, kteří přispěli k dobré myšlence založení tradice gastronomické akce, která ke Karlovým Varům patří. Proto se na setkání se všemi účastníky, porotci, diváky těšíme zase příští rok.